High-end smartphones
Op deze pagina zijn alle smartphones met een high-end processor. Dit zijn smartphones met de snelste processoren op de markt. Dit is dan ook meteen de hoogste klasse. Als we de toestellen mogen ranken is dat vijf uit vijf sterren. De nieuwste features kun je ook vinden in deze categorie. Het is dan wel zo dat de smartphones standaard zijn voorzien van een hoge snelheid, niet ieder model heeft daadwerkelijk de nieuwste features. Hierdoor kunnen smartphonefabrikanten concurreren in prijs maar ook diverse toestellen op de markt uitbrengen.
Snelkeuze
Je kunt snel een keuze maken door gebruik te maken van deze specificaties. Scrol verder voor uitgebreide informatie.
Smartphones met een high-end processor: de prestaties
De belangrijkste punten om naar te kijken:
- Intern geheugen
- Werkgeheugen
- Android of iOS updates
- Beveiligingsupdates
De processor
Diverse high-end processoren kun je vinden in het overzicht o.a. van: Snapdragon, MediaTek, Google, Samsung en Apple.
Opslag
Zorg ervoor dat jouw nieuwe smartphone voldoende opslag heeft. Bekijk hoeveel opslag je huidige smartphone heeft. Zorg ervoor dat je meer dan voldoende kiest voor de aankomende periode dat jij je nieuwe smartphone wilt gebruiken.
Werkgeheugen
Het werkgeheugen zorgt ervoor dat je snel bij de data op de smartphone kan en het zorgt er ook voor dat je soepel kunt multitasken. Bij smartphones die op Android draaien is het werkgeheugen vaak hoger dan bij Apple smartphones. Dit zegt niet meteen iets over de prestaties.
Android versies
Veel smartphone fabrikanten in dit segment zijn duidelijk welke Android versies de consument in de toekomst mogen verwachten. Nieuwe Android versies brengen verbeteringen en nieuwe functionaliteiten met zich mee.
Om het jaar komt er een nieuwe Android versie uit. In het overzicht kun je zien welke Android versies er uitkomen.
- Android 13 - 2022
- Android 14 - 2023
- Android 15 - 2024
- Android 16 - 2025
- Android 17 - 2026
- Android 18 - 2027
- Android 19 - 2028
- Android 20 - 2029
- Android 21 - 2030
- Android 22 - 2031
iOS versies
Apple geeft aan dat de iPhone zo lang mogelijk worden ondersteund. Er wordt verwacht dat een iPhone 5 tot 6 nieuwe iOS versies krijgen. Met deze reden wordt er ook aangegeven dat het een schatting is. De schatting is vaak correct.
In het overzicht kun je zien welke iOS in welk jaar uitkomt. Per iPhone verschilt het of je daadwerkelijk het model kunt updaten.
- iOS 14 - 2020
- iOS 15 - 2021
- iOS 16 - 2022
- iOS 17 - 2023
- iOS 18 - 2024
- iOS 19 - 2025
- iOS 20 - 2026
- iOS 21 - 2027
- iOS 22 - 2028
- iOS 23 - 2029
- iOS 24 - 2030
Beveiligingsupdates
Smartphones die draaien op Android en iOS krijgen naast software-updates ook beveiligingsupdates. Periodiek kun je een beveiligingsupdate downloaden om het toestel te beschermen tegen kwetsbaarheden. Bij de smartphones die op Android draaien is het vaak concreet of onbekend. Bij de iPhones van Apple is het ook een schatting.
Smartphones met een high-end processor: het display
De belangrijkste punten om naar te kijken zijn:
- Display formaat
- Display resolutie
- Opvouwbare display
- Verversingsnelheid in Hz
- HDR display
- Display bestendigheid
Display formaat
High-end smartphones zijn er in verschillende formaten. Kies een formaat die bij je past. Zoals in andere blogposts schrijven we: bedenk wat je fijn vindt aan het huidige displayformaat of wat je liever groter of kleiner hebt. Maak vervolgen de selectie.
Display resolutie
Bij smartphones is het belangrijk een display te kiezen met een resolutie dat bij jouw gebruik past. In het hoogste segment vinden we voornamelijk FHD+, QHD+ en 4K. (Een enkele smartphone zal een HD+ display hebben). Al deze schermen zijn zeer gedetailleerd. FHD+ is het minimale van hoge resoluties. Meer detail is te zien bij een hogere resolutie.
Display verversingssnelheid
De afgelopen jaren hebben we de opkomst gezien van het verhoogd aantal Hz bij smartphones displays. Standaard displays verversen 60 keer per seconde. Met Hz wordt de verversingssnelheid per seconde aangetoond van het display. Hoe meer Hz, hoe vloeiender de beelden zullen bewegen over het display. Dit oogt fijn. Dit is ideal bij content waar er snelle bewegingen gemaakt worden zoals bij games en (actie) films. 90, 120 en 144 Hz zijn de hogere snelheden.
HDR display
Als je een echte content kijker bent zoals Netflix, YouTube, Disney +of Amazon Prime dan is het aan te raden om een smartphone met een HDR display te kiezen. Beelden zullen een hoger contrast en helderheden hebben. Het voordeel hiervan is dat een smartphone hebt met het mooiste beeld. High-end smartphones betekenen namelijk niet dat je geweldig beeld hebt, wel een geweldige processor.
Opvouwbaar display
In deze categorie zijn er ook veel opvouwbare smartphones. Diverse smartphone fabrikanten bieden dit aan op de Nederlandse markt. Samsung met de Galaxy Z series, maar ook Motorola met de Razr series en sinds kort ook OnePlus. Andere fabrikanten moeten we even op afwachten.
Display bestendigheid
Een andere feature die je terug kan vinden in diverse schermen van smartphones is Gorilla Glass. Een uitgebreider artikel vind je hier. Kies Gorilla Glass dan is je scherm bij de meeste gevallen beschermd tegen vallen en stoten.
Stereo speakers
Als je op zoek bent naar een smartphone dat goed geluid levert dan zijn stereo speakers aanbevolen. Niet elke high-end smartphone heeft stereo speakers. Het geluid komt dan van links en rechts. Om gegarandeerd te zijn dat jouw smartphone stereo speakers heeft geef het dan hieronder aan.
Smartphones met een high-end processor: de camera
Op elke smartphone zit op zijn minst een groothoeklens op de achterkant en voorcamera voor de selfies. Zoals al eerder aangegeven zijn niet alle high-end smartphones even compleet.
De belangrijkste onderdelen om naar te kijken zijn:
- OIS
- Cameralenzen
OIS
Een belangrijk kenmerk is de OIS, dit voorkomt wazige foto’s bij het fotograferen en stelt sneller scherp bij weinig licht. Veel high-end smartphones zijn voorzien van een OIS, maar er worden nog steeds modellen gelanceerd zonder OIS. Een OIS is aanbevolen in deze categorie om de camera te bevorderen. Als je toch op zoek bent naar een camera in deze categorie dan is het mooi meegenomen dat er OIS in de smartphone zit.
Telezoomlens
Een telezoomlens stelt je in staat om optisch in te zoomen op onderwerpen zonder verlies van kwaliteit. Deze type lens is aanbevolen in het high-end segment. Dit maakt een high-end smartphone compleet.
Ideaal voor situaties waar je dichterbij wilt komen zonder fysiek te bewegen. Handig bij het fotograferen van verre onderwerpen, zoals tijdens evenementen of bij natuurobservatie.
Ultragroothoeklens
Een ultragroothoeklens heeft een bredere kijkhoek dan de standaardlens, waardoor je meer in één foto kunt vastleggen.
Waarom is dit handig? Het is perfect voor landschapsfoto's, groepsfoto's of situaties waar je meer van de omgeving wilt vastleggen. Het voegt een creatief element toe aan je fotografie.
Macrolens
Een macrolens stelt je in staat om zeer gedetailleerde close-upfoto's te maken van kleine objecten. Bij diverse modellen is dit ook mogelijk om het doen zonder fysieke macrolens.
Een macrolens is ideaal voor natuurliefhebbers, hobbyisten of gewoon voor het vastleggen van kleine details (die je normaal misschien over het hoofd ziet). Het geeft een nieuwe dimensie aan je fotografie.
Dieptelens
Een dieptelens, ook bekend als een portretlens, creëert een scherptediepte-effect waardoor het onderwerp scherp is terwijl de achtergrond vervaagd is. Ook zonder fysieke dieptelens kan dit effect bereikt
Optische zoom
Optische zoom maakt gebruik van fysieke lenzen om in te zoomen zonder verlies van beeldkwaliteit. Het simuleert het effect van een zoomlens op een traditionele camera en biedt scherpere beelden bij vergroting. Smartphones met optische zoom hebben meerdere lenzen die kunnen bewegen om dichter bij het onderwerp te komen. Kijk ook bij hybride zoom, hybride zoom kan soms in de buurt komen van kwaliteit van de optische zoom.
Hybride zoom
Hybride zoom combineert optische zoom met digitale technologieën om een beter bereik te bieden. In essentie maakt het gebruik van een combinatie van hardware (lenzen) en software (beeldverwerking) om dichter bij het onderwerp te komen. Hoewel het niet altijd zo goed presteert als puur optische zoom, biedt het een redelijk compromis tussen zoomkracht en beeldkwaliteit.
Digitale zoom
Digitale zoom vergroot het beeld softwarematig. Het snijdt eigenlijk een deel van het beeld uit en vergroot dat, wat kan leiden tot verlies van detail en kwaliteit. Smartphones adverteren vaak met indrukwekkende digitale zoomwaarden, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet altijd garant staat voor hoogwaardige close-ups.
Smartphones met een high-end processor: de batterij
De belangrijkste punten bij een high-end smartphone batterij zijn:
- Snellaadvermogen (vervolgens de duur van het opladen)
- Draadloos opladen
- Omgekeerd draadloos opladen
Batterijcapaciteit
Batterijcapaciteit, ook wel bekend als batterijcapaciteit of accucapaciteit, verwijst naar de hoeveelheid elektrische lading die een smartphonebatterij kan bevatten. Deze capaciteit wordt meestal uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Het is echter belangrijk op te merken dat de daadwerkelijke levensduur van de batterij ook wordt beïnvloed door andere factoren, zoals het energieverbruik van de smartphone, het gebruik van apps, de schermhelderheid en de algehele efficiëntie van de hardware.
Snelladen
Veel smartphones hebben snellaad functies. In een korte periode is een percentage van de batterij opgeladen zodat je weer snel gebruik kan maken van de smartphone. Het is haast niet voor te stellen dat er geen snellaadfunctie aanwezig is. Hoe meer watt hoe sneller het opladen. Hieronder kan je aangeven hoeveel watt het toestel moet hebben.
Draadloos opladen
Draadloos opladen zorgt ervoor dat je jouw telefoon kan opladen zonder kabel direct in de smartphone te steken. De smartphone leg je tegen een draadloze oplader en de smartphone laad op. Draadloos opladen is universeel en ben je niet afhankelijk van verschillende type kabeltjes.
Omgekeerd draadloos opladen
Omgekeerd draadloos opladen zorgt ervoor dat met je smartphone ook andere apparaten draadloos kan opladen. Denk aan smartphones, draadloze oordoppen en smartwatches die draadloos opladen ondersteunen.
IP certificering
Een IP Certificering certificering verwijst naar de water- en stofbestendigheid van een smartphone. Bijvoorbeeld, IP68 betekent dat de smartphone stofdicht is en beschermd tegen onderdompeling in water tot 1.5m voor 30 minuten De IP67 certificering geld voor 1m diep voor 30 minuten lang. Overige certificeringen zijn vaak stof en spatwaterdicht.
Merk
High-end smartphones worden niet door alle merken gemaakt. In deze categorie vindt je voornamelijk Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo, Motorola, OnePlus, Google.