Smartphones met een eSIM
Wat is een eSIM?
eSIM staat voor embedded sim. Simpel gezegd er is geen traditionele nano of micro simkaart die we beet kunnen pakken. De eSIM is namelijk geïntegreerd in de Android of Apple smartphone. Het is dus niet meer nodig om een simkaart in de smartphone te plaatsen. Aan de eSIM kan je verschillende services koppelen van verschillende providers.
Dual-sim en eSIM
Ook dual-SIM smartphones kunnen een eSIM optie hebben. Dan is er ruimte voor een fysieke simkaart en een eSIM. Dit zorgt ervoor dat je op twee telefoonnummers bereikbaar bent. Ideaal om tussen zakelijk en privé te wisselen. De fysieke simkaart kan je met de hand wisselen. De services van de providers die op de eSIM staan kan je vanuit de instellingen wisselen. Uiteraard kan je ook een van de twee telefoonnummers uitzetten.
Reizen met een eSIM binnen en buiten de EU
Reizen met een eSIM maakt het mogelijk om tijdens een vakantie / reis buiten de EU makkelijk gebruik te maken van de services van providers van het land waar het device zich bevindt. Je hoeft niet steeds van simkaart te wisselen. Een eSIM maakt je data en belkosten inzichtelijk. Mogelijk kan je hierdoor ook kosten mee kan besparen.
Binnen de EU is een eSIM niet perse nodig als je een EU simkaart gebruikt. Het kan handig zijn als je optimaal wilt profiteren van de lokale voordelen zoals internet snelheid, dekking etc. Dit kan namelijk per provider namelijk verschillen, en je kan niet altijd kiezen welke provider je in het buitenland hebt.
De voordelen van een eSIM
- Geen fysieke simkaartjes wisselen
-
Gebruik lokale voordelen van de providers
-
Buiten de EU worden gesprekskosten inzichtelijk gemaakt
-
Buiten de EU worden de kosten goedkoper
-
Lokaal nummer maakt communicatie makkelijker
Nadelen
-
Een eSIM kan je niet uit de telefoon halen
-
Jouw provider ondersteunt misschien geen eSIM in Nederland
Welke smartphone merken ondersteunen eSIM?
Onderaan het blogpost kan je zien welke Apple en Android smartphones een eSIM hebben. Heb je een voorkeur voor een merk dan kan je dat meteen aangeven.
Op dit moment ondersteunen de volgende providers eSIM:
- KPN
- Odido
- Vodafone
- Ben
- Simyo
De volgende providers bieden momenteel geen eSIM aan:
- Simpel
- Lebara
- hollanschnieuwe
- 50+ mobiel
- Youfone
Het is mogelijk om een eSIM uit te zetten als je er geen gebruik van wilt maken.
De kosten van een eSIM zijn gelijk aan de gebruikelijke abonnementskosten van een fysieke simkaart.
Dat kan als jouw provider de eSIM ondersteund. Anders kun je overstappen naar een provider die wel eSIM ondersteund.