De beste low-end en entry level smartphones
We hebben de beste low-end en entry-level smartphones gefilterd. Deze twee processor klassen zijn samengevoegd omdat de prijzen vaak dicht bij elkaar liggen. Dit worden uit gemak ook wel budget smartphones genoemd. Uitsluitend Android smartphones vinden we in beide segmenten.
Smartphones met een entry-level processor kunnen omschreven worden als de modellen die het minimale leveren op het gebied van gebruik. Het toestel zal geen uitgesproken features hebben. Je kunt er van alles en nog wat mee voor elkaar krijgen, maar het is niet geschikt voor zware taken.
Smartphones met een low-end processor bieden meer kracht dan entry-level smartphones. Waar vaak het minimale aan features wordt aangeboden bij entry-level smartphones kun je ook op verschillende onderdelen meer of betere opties vinden. Denk aan een hoger resolutie scherm, meer camera’s of meer intern geheugen of 5G.
Aangezien dit de onderkant van de smartphone markt is zijn er ook specificaties weggelaten. Alle modellen zijn voorzien van essentiële specificaties zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Daarnaast kun je zelf filteren om een betere selectie te maken.
- 64 GB intern geheugen: zodat je meer dan het minimaal aantal geheugen hebt
- 4 GB werkgeheugen: zodat het Android besturingssysteem prima blijft lopen
- Snelladen: wanneer de batterij leeg is, heb je in een korte periode de batterij redelijk gevuld is
- Android 14 update of mee geleverd zodat je up-to-date bent met de software
De beste low-end en entry-level smartphones: prestatie
De beste low-end en entry level smartphones zijn voorzien van:
- 5G Netwerk toegang
- 64 GB intern geheugen
- 4 GB werkgeheugen
- NFC
- Actuele Android versie
Kijk nog naar de volgende onderdelen:
- De processorklasse
- Intern geheugen
- Android versies
- Beveiligingsupdates
Processor
We hebben de beste low-end en entry-level smartphones gefilterd. Deze twee processor klassen zijn samengevoegd omdat de prijzen vaak dicht bij elkaar liggen. Dit worden uit gemak ook wel budget smartphones genoemd. Uitsluitend Android smartphones vinden we in beide segmenten.
Intern geheugen
We raden een minimale opslagcapaciteit aan van 64 GB intern geheugen. Met slechts 16 of 32 GB kun je smartphone snel vol raken, waardoor je weinig ruimte overhoudt voor je apps, foto's en andere bestanden. Met 64 GB heb je meer ruimte om bestanden op te slaan en apps te installeren zonder je zorgen te maken over het vollopen van het geheugen. 256 GB komt niet vaak voor in dit segment.
Werkgeheugen
Wat betreft het werkgeheugen adviseren we minimaal 4 GB. Hoewel er ook modellen beschikbaar zijn met slechts 2 of 3 GB, kan dit leiden tot een vertraging in de prestaties van het Android-besturingssysteem en kun je problemen ondervinden bij het draaien van meerdere apps of games tegelijkertijd. Door te kiezen voor een smartphone met voldoende werkgeheugen, kun je genieten van soepele prestaties en een betere gebruikerservaring.
Netwerk
Alle modellen in deze selectie ondersteunen 5G. Je geniet dan van hogere snelheden en een betere dekking. Uiteraard heb je ook toegang tot 4G.
Android versies
Niet alle fabrikanten in lagere segment van de processoren hebben een helder Android update beleid voor hun smartphones. De modellen met een recente Android versie zijn geselecteerd. Daarnaast kun je ook nog een nieuwere versie kiezen als je Android updates belangrijk vindt. Dit zorgt ervoor dat je smartphone lang mee kan gaan.
Om het jaar komt er een nieuwe Android versie uit. In het overzicht kun je zien welke Android versies er uitkomen.
- Android 13 - 2022
- Android 14 - 2023
- Android 15 - 2024
- Android 16 - 2025
- Android 17 - 2026
- Android 18 - 2027
- Android 19 - 2028
- Android 20 - 2029
- Android 21 - 2030
- Android 22 - 2031
NFC
Bij smartphones in dit segment wordt er soms bespaard op diverse chipsets. NFC is noodzakelijk om contactloos te betalen. Alle modellen in de selectie zijn voorzien van NFC.
De beste low-end en entry-level smartphones: het display
De belangrijkste punten om naar te kijken:
- Display resolutie
- Display formaat
De beste entry-level en low end smartphones zijn voorzien van:
- HD+ resolutie
- 90 Hz
Display formaat
In dit specifieke segment van de smartphonemarkt zijn de meeste smartphones uitgerust met relatief grote schermen, wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor het bekijken van multimediacontent of het spelen van games. Smartphones met een klein display formaat kom je voornamelijk tegen in hogere segmenten.
Display resolutie
Hoewel voor veel standaardtaken, zoals telefoneren en het versturen van berichten, een HD+ displayresolutie voldoende is, hebben sommige smartphones in dit segment toch een hogere displayresolutie, namelijk FHD+.
Het hebben van een FHD+ displayresolutie kan voordelen bieden voor verschillende taken, waaronder het bekijken van video's en films in hoge kwaliteit, gamen met meer gedetailleerde graphics, en het lezen van tekst in scherpere resolutie. Daarnaast kan een FHD+ display ook handig zijn voor taken waarbij meerdere apps tegelijkertijd gebruikt worden, omdat er dan meer content op het scherm past.
Hoewel een FHD+ display wellicht niet essentieel is voor alle gebruikers, kan het toch een belangrijk factor zijn bij het kiezen van een smartphone in dit segment. Met name voor mensen die veel tijd doorbrengen op hun telefoon en hoge eisen stellen aan de kwaliteit van het scherm, kan een FHD+ display een interessante optie zijn.
Hz
Een display met een verversingssnelheid van 90 Hz zorgt ervoor dat je beelden iets vloeiender dus ook rustiger bewegen op het display. Dit is mooi meegenomen en een ideale eigenschap voor smartphones in deze klasse. 60 Hz is standaard en waarschijnlijk met ieder 90 Hz display kun je waarschijnlijk terugschakelen naar 60 Hz. Als je meer Hz zoekt voor nog vloeiender beeld kun je ook 120 Hz kiezen.
De beste low-end en entry-level smartphones: de batterij
Alle smartphones kunnen:
- Snelladen
Waar je op moet letten:
- Snellaadvermogen
Snelladen
Om de beste smartphone ervaring te bieden, wordt tegenwoordig vaak de aanwezigheid van een snellaadoptie vereist. Met deze functie kan de batterij van een smartphone in een kort tijdsframe deels worden opgeladen wanneer deze bijna leeg is. Bijvoorbeeld, in slechts 15 minuten tijd kan al 20% van de batterij worden opgeladen, terwijl het opladen van de resterende 80% langer kan duren. Dit zorgt ervoor dat de totale oplaadduur korter is dan bij smartphones die niet snel kunnen opladen.
De beste low-end en entry-level smartphones: de camera
De beste low-end en entry smartphones met de beste camera zijn voorzien van:
- Hoofdcamera
- Selfiecamera
Waar je uit kunt kiezen:
- Ultragroothoeklens
- Macrocamera
- Dieptecamera
Het is lastig om entry-level en low-end smartphones met de beste camera te definiëren, aangezien deze categorie niet bekend staat om zijn uitgebreide features. Toch kun je kiezen wat het beste bij je past, aangezien er verschillende soorten lenzen op de achterkant van de smartphone te vinden zijn. Om de beste smartphone in deze categorie te vinden, is het belangrijk om te weten wat je wilt fotograferen of filmen.
Ultragroothoeklens
De ultragroothoeklens is een essentiële lens. Helaas zit dit niet op iedere smartphone. Als je de kans hebt kies voor de ultragroothoeklens om landschappen en architectuur vast te leggen.
Macrolens
De macrolens zien we veel terug in deze prijscategorie. Hiermee kun je kleine objecten vastleggen.
Dieptelens
De dieptelens is ideaal om portretten te maken. Dit is iets wat ook software matig gedaan kan worden, maar met hardware, een fysieke lens is dit beter.