
iPhone 16e laat wensen over, maar niet voor iedereen
De iPhone 16e is het nieuwste lid van de iPhone 16-serie en doet sterk denken aan de SE-modellen van eerdere jaren. Apple positioneert het toestel als een krachtige, maar betaalbare optie binnen de line-up. Maar zoals je zou verwachten bij een ‘instapmodel’, zijn er concessies gedaan. Hoewel de iPhone 16e een solide smartphone is, mist hij een aantal functies die je in 2025 misschien wel essentieel vindt.
Het toestel is in ieder geval een verbetering t.o.v. de iPhone SE modellen.
Display
Een van de eerste dingen die opvalt aan de iPhone 16e is het scherm. Met een 6.1-inch display is het niet per se kleinst maar zeker wel klein, maar in vergelijking met veel andere smartphones voelt het compact aan. De iPhone SE had een 4.7 inch display, maar wel grotere randen wat het toestel ook groter maakt. Wat misschien nog meer opvalt, is de afwezigheid van Dynamic Island, een functie die wel aanwezig is op de iPhone 16, 16 Plus en de Pro-modellen. Daarnaast draait het scherm op 60 Hz, ProMotion Technologie ontbreekt, dit zien we alleen bij de Pro modellen.
De maximale helderheid is met 1200 nits prima, maar binnen de iPhone 16 series zit je op maximaal 2000. Er is geen piekhelderheid voor buiten.
Camera
Apple heeft voor de iPhone 16e gekozen voor een enkele cameralens aan de achterkant. Dit betekent dat je geen ultragroothoeklens hebt en ook functies zoals macrofotografie ontbreken, iets wat je bij de standaard iPhone 16 wél krijgt. De 2x optische zoom is een leuke toevoeging, maar zonder een telelens blijft het bereik beperkt Het gaat niet tot 3 of 5x optische zoom. Dit kunnen we alleen bij de Pro modellen verwachten.
De laatste iPhone SE heeft bijvoorbeeld geen optische zoom.
Batterij en opladen
Draadloos opladen is mogelijk op de iPhone 16e, maar MagSafe ontbreekt. Dit betekent dat accessoires zoals magnetische draadloze opladers, batterijpacks en portemonnees niet werken zoals bij de andere iPhone 16-modellen. Geen dealbreaker, maar voor wie gewend is aan MagSafe, voelt dit als een stap terug. Snelladen is uiteraard mogelijk.
Design
Met een gewicht van 167 gram is de iPhone 16e een van de lichtere iPhones. Dit kan prettig zijn als je een compacte en draagbare telefoon zoekt, maar sommige gebruikers ervaren lichtere toestellen als minder premium.
Prestaties
Onder de motorkap zit de A18-chip met 4 cores, wat betekent dat de iPhone 16e snel en krachtig genoeg is voor alledaags gebruik. Toch heeft de iPhone 16 en 16 Plus een 5-core variant van dezelfde chip, en de Pro-modellen gaan zelfs naar 6 cores. Dit verschil merk je vooral bij zwaardere taken zoals videobewerking en gaming. Ook qua opslagopties zijn er beperkingen: er is geen 64 GB- of 1 TB-variant, alleen keuzes tussen 128 GB, 256 GB en 512 GB.
Conclusie: is de iPhone 16e het waard?
De iPhone 16e is een complete smartphone met een snelle chip, een goed scherm en een strak design. Maar als je gewend bent aan premium functies zoals Dynamic Island, een hogere verversingssnelheid, MagSafe en een veelzijdigere camera, dan voelt de 16e toch wat beperkt aan. Voor een iets hogere prijs krijg je bij de iPhone 16 of 16 Plus simpelweg meer mogelijkheden. Dus als je twijfelt, is het zeker de moeite waard om naar die alternatieven te kijken.
De iPhone 16 Pro Max is de beste iPhone van het moment. Dit toestel is het snelst, heeft de beste camera, display en een geavanceerde batterij.
De iPhone Plus is de grotere versie van een standaard iPhone model. De iPhone Pro is de Pro versie in vergelijking met een standaard iPhone model. Deze iPhone heeft bijvoorbeeld een Pro-camerasysteem, pro processor en ProMotion display.
Pro Max is beter dan een Plus iPhone. Een Pro Max heeft namelijk een betere camera, beter display en snellere processor dan een iPhone Plus.
De iPhone 16e is de nieuwste iPhone van het moment. Dit is een toevoeging aan de iPhone 16 series.