Android 15 release

Android 15 release

16-10-2024 | 19:00

Android 15 was al aangekondigd op 3 september, maar het is nog niet beschikbaar voor de meeste consumenten. Vanaf 15 oktober begint Google met de uitrol op zijn eigen Pixel-smartphones. Alle Google Pixel-smartphones die officieel in Nederland zijn verkocht, zullen de update ontvangen. 

Maar wat is er eigenlijk nieuw in Android 15?

Focus op beveiliging: Bescherming tegen diefstal

Met Android 15 ligt de nadruk sterk op beveiliging. Een van de opvallendste nieuwe functies is Theft Protection Lock. Deze diefstalbeveiliging zorgt ervoor dat gevoelige informatie op je telefoon direct wordt afgeschermd zodra de telefoon gestolen wordt. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kan Android 15 herkennen wanneer je telefoon uit je handen wordt gepakt en iemand probeert weg te rennen, fietsen of rijden.

Daarnaast introduceert Google Remote Lock, een handige feature waarmee je een gestolen apparaat snel kunt vergrendelen via een ander apparaat. Dit maakt het voor dieven moeilijker om je telefoon door te verkopen, omdat ze niet zomaar instellingen kunnen resetten of je toestel kunnen ontgrendelen.

Nieuwe functies voor tablets en opvouwbare smartphones

Android 15 biedt ook verbeteringen voor apparaten met grotere schermen, zoals tablets en opvouwbare smartphones. Een van de meest interessante nieuwe mogelijkheden is App Pairing. Hiermee kun je twee apps aan elkaar koppelen, zodat je ze tegelijkertijd kunt openen vanaf je homescreen. Stel je voor dat je in één keer zowel de YouTube-app als een notitie-app opent om video’s te bekijken en notities te maken. Handig en efficiënt!

Private Space: Houd gevoelige apps verborgen

Nog een andere opvallende nieuwe functie is de Private Space. Misschien ben je al bekend met het verbergen van informatie door middel van een geheime map. Private Space is een apart profiel waarin je bepaalde apps kunt verbergen, zoals een dating-app of een bankieren-app, zodat ze niet direct zichtbaar zijn op je hoofdscherm. Je kunt deze ruimte beveiligen met een extra pincode of je vingerafdruk, voor nog meer gemoedsrust. 

Ondersteuning voor opvouwbare smartphones

Met de opkomst van opvouwbare smartphones is het belangrijk dat Android goed werkt op apparaten met grotere, flexibele schermen. Android 15 speelt hierop in door betere ondersteuning te bieden voor deze toestellen, wat zorgt voor een soepelere gebruikerservaring.

Android 15 voor andere merken

Na de Pixel-telefoons zullen andere merken zoals Samsung, OnePlus, en Xiaomi Android 15 in een later stadium uitrollen voor hun smartphones. Wanneer dit precies zal gebeuren, verschilt per fabrikant, maar je kunt verwachten dat de meeste high-end toestellen van deze merken de update zullen krijgen.

Deze merken rollen in een later stadium Android 15 uit voor hun smartphones.

Alle (overige) merken die een Android 15 update geven aan hun toestellen kun je hier bekijken: Android 15-update.

Recente posts